Kies je voor transparantie of transpiratie?

Transparant zijn betekent onder andere het kunnen aantonen dat jouw bedrijfsvoering volgens de geldende wet- en regelgeving verloopt en dat klanten hier ook inzage in mogen hebben. Het heeft te maken met een proactieve houding in communicatie, tijdig transparant zijn voorkomt mogelijke misverstanden. Toch kost het veel organisaties het nodige bloed, zweet en tranen. Maar dat kan ook anders…

 

Slimme robots helpen compliance te verlichten

Transpiratie voorkom je door slimme robots met jouw data aan de slag te laten gaan. Want waarom zou je zelf inspanning leveren als computers veel sneller data koppelen en kunnen controleren? Hoe meer een organisatie handmatige compliance processen automatiseert, hoe makkelijker ze op hoog niveau over de risico’s heen kan kijken. En wellicht op termijn minder kans op een groot schandaal of incident. In een ultieme wereld zijn misschien zelfs geen ‘waakhonden’ meer nodig? Dat zal een utopie blijven. Waar het om gaat is dat er ook voor jou kansen liggen om minder tijd en energie te steken in werkzaamheden om compliant te zijn.

 

Een voorbeeld van aantoonbaarheid

Stel dat er iemand uit dienst gaat, kun je dan aantonen dat de inloggegevens van deze persoon in de systemen verwijderd zijn? Ondanks alle ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld role-based acces control is het nog steeds zeer waarschijnlijk dat een deel van al die systemen afzonderlijk moet worden nagelopen. Het mooiste zou het zijn als alle persoonlijke rechten op bedrijfsaccounts met een druk op de knop zouden verdwijnen en dat per persoon die uit dienst treedt in een dashboard aangetoond wordt dat je voldoet aan de gestelde eisen.

Misschien zelfs later te combineren met een controle op het gebruik van bedrijfsinformatie. Bijvoorbeeld aantonen dat alle bedrijfsinformatie binnen is gebleven en er geen klantgegevens worden meegenomen? Een mix van intrekken rechten met controle op gebruik van bepaalde gegevensdragers gevolgd door een mail “Hartelijk bedankt voor de bewezen diensten en veel succes met je verdere carrière”. Dromen! Eerst maar eens zorgen dat veel handmatige acties en controlemomenten vervangen worden door slimme robotjes op basis van data.

 

Hoe ga je minder transpireren?

Naast ‘de uitdiensttreding’ zijn veel meer voorbeelden te bedenken. Wellicht gaat het wel om het aantoonbaar maken dat een bepaalde kortingsactie voor partners, resellers of klanten volgens de regels van de actievoorwaarden is uitgevoerd. Je gaat ook een stuk minder transpireren als je zeker weet dat grote betalingen automatisch tijdelijk geblokkeerd worden als er plotseling een rekening wijzigt en dat die controle dagelijks gemonitord wordt. Samen met onze klanten bedenken wij slimme scripts hiervoor. De controlemomenten kun je zelf elke dag, week of maand uitvoeren en inzichtelijk en aantoonbaar maken in een dashboard. Zodat je onbezweet de deur opendoet als er een externe audit plaatsvindt.

 

Waar wil jij minder energie in steken als het om compliance gaat?

Met die vraag in je achterhoofd kan het nooit kwaad om eens vrijblijvend met ons in gesprek te gaan, zodat er tijd overblijft om te innoveren.

 

Conify- Control, Comply, Innovate!

Marco Hill

Marco is partner bij Conify en is eveneens verantwoordelijk voor Coney Solutions. Marco: "Technologie helpt processen te beheersen! Data als fundament onder beheersing is waar ik warm voor draai. Het gebruik van gegevens brengt grote waarde met zich mee. Het proces is het uitgangspunt, de data een hulpmiddel om inzicht te krijgen, te signaleren en te monitoren. Het toepassen van nieuwe technologie zonder een duidelijk doel voor ogen heeft geen zin. Proces- en risicobeheersing is het doel, beter worden de kans, data-driven GRC het middel. Ik wil je helpen jouw weg te vinden in bedrijfsprocessen door het gebruik van data. Onze oplossingen zoals HighBond van Galvanize en process mining van Process Diamond dragen bij aan het vinden van die weg... en belangrijker aan de gewenste beheersing. Stuur Marco een email.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top